X
تبليغات

تصویر ثابت

استرس سخنرانی، علل، نشانه ها و کاهش اضطراب سخنرانی
loading...
YourAds Here YourAds Here

mashidkhosravi

روانشناس و مشاور

بازدید : 51
30 آبان 1399 زمان : 20:45

صحبت کردن در جمع سخت است بسیاری از افراد در هنگام سخنرانی دچار استرس و اضطراب می شوند.

استرس در سخنرانی یکی از اختلالات اضطرابی می باشد که فرد باید در یک جمع سخنرانی کند تا متوجه اختلالش شود.

برای موفق شدن در آینده و داشتن شغل خوب باید مهارت های ارتباطی قوی داشته باشید چون هر چه مهارت های ارتباطی بهتر باشد پیشرفت تحصیلی و شغلی بهتری خواهید داشت.

افراد باید در این زمینه به نقاط قوتی برسند تا بتواند سریع تر به موفقیت به موفقیت برسند، شاید بعضی ها فکر کنند که استرس در سخنرانی مسئله زیاد مهمی نیست و تاثیری بر زندگی آن ها ندارد.

اما افرادی که سخنرانی می کنند آیا خودشان هم می توانند با استرس کنار بیایند و گفته خود را قبول دارند؟

برای آنکه استرس سخنرانی کاهش یابد تمرین ها و روش های متنوعی وجود دارد که با به کارگیری آن می تواند استرس را کاهش داد.

در این مقاله به بررسی نشانه ها و عوامل استرس در سخنرانی می پردازیم.

چرا استرس سخنرانی می گیریم؟

عوامل بسیاری باعث می شود که فرد در حین سخنرانی دچار استرس و اضظراب شود، افراد باید این عوامل را شناسایی کنند تا استرس خود را در هنگام سخنرانی کاهش دهند.

یک از عواما استرس زا، عوامل ژنتیکی می باشد مثلا در خانواده کسانی هستند که استرس و اضطراب دارند و ممکن است افراد دیگری هم به استرس دچار شوند.

یا والدینی که مهارت ارتباطی آن ها ضعیف است اگر فرزندان در محیط خانواده باشند و یا والدین و دوستانش کمرو باشند در آینده مهارت های ارتباطی را به خوبی یاد نمی گیرد و با مشکلاتی رو به رو می شود.

پس محیط خانواده بسیار مهم است و افراد برای اینکه در آینده موفق باشند و مهارت های ارتباطی را فراگیرند باید محیط خانواده آن ها مناسب باشد.

اگر فرد در یک سخنرانی سخت خورده باشد و نمره خوبی کسب نکرده باشد یا در جمعی حرف هایش سرکوب شده و به آن ها توجه نشده باشد دچار استرس سخنرانی می شود.

عوامل روانی باعث به وجود آمدن اختلالات اضطرابی می شود و ممکن است فرد به استرس و اضطراب دچار شود که باید برای درمان آن به روانشناس مراجعه کند.

نشانه ها و علائم استرس سخنرانی چیست؟

بسیاری از افرادی که سخنرانی در جمع داشته اند به احتمال زیاد استرس سخنرانی را تجربه کرده و علائم آن را در حین سخنرانی یا قبل از سخنرانی می دانند.

این افراد شاید در جمع های کوچک استرس نداشته باشند اما برای ارائه مطلب در دانشگاه، محیط کارو یا شرکت در مسابقه خیابانی ممکن است دچار استرس و اضطراب شدیدی شوند آن ها می توانند با شناسایی علائم استرس زا دز حین سخنرانی، آن ها را کاهش داده و مهارت خود را در جمع افزایش دهند.

برخی از عواملی که باعث استرس و اضطراب می شوند در زیر ذکر شده است.

- عرق کردن کف دست و پیشانی

- افزایش تپش قلب به صورت شدید و نامنظم

- لرزیدن دست و پا

- رنگ پریدگی، سرگیجه و خشکی دهان

- حالت تهوع، دل درد و دل پیچه

- تپق زدن و سوتی دادن در سخنرانی

- لرزش صدا، بند آمدن و لکنت زبان

- لرزش گونه ها

- سرخ شدن و برافروختن، افزایش دمای بدن

- داشتن استرس و دلشوره

چگونه بر استرس سخنرانی پیروز شویم؟

سخنرانی کردن برای بسیاری از افراد بسیار سخت و شبیه کابوس است و آن ها تمام تلاش خود را می کنند تا در مجامع عمومی سخنرانی نکنند.

اما افراد برای آنکه در اجتماع موفق شوند و مهارت های اجتماعی را به خوبی یاد بگیرند باید مهارت های ارتباطی خوبی داشته باشند و سخنرانی کردن نمونه ای از آن ها می باشد.

افراد می تواند با استفاده از تکنیک های خوب و موثر تا حد زیادی ترس و استرس خود را کاهش دهند.

  1. ترس و وحشت خود را به هیجان تبدیل کنید

بسیاری از افراد در حین سخنرانی ترس و اضطراب خود را مخفی می کنند و خودشان را خونسرد نشان می دهند اما این راهکار مناسبی نمی باشد.

آن ها اگر ترس و اضطراب خود را به هیجان تبدیل کنند سخنرانی جذابی خواهند داشت و در سخنرانی شایسته تر و مقتدرتر دیده خواهید شد.

معمولا ترس و اضطراب در سخنرانی اول بیشتر است و این اضطراب در اولین سخنرانی طبیعی می باشد و با انجام سخنرانی های بیشتر و پی در پی این ترس کمتر خواهد شد.

افراد برای آنکه ترس و استرس آن ها کمتر شود باید مطالب را آماده کنند و با تمرین بسیار آمادگی لازم را به دست آورند در این هنگام موفق خواهند شد.

  1. وقتی با خودتان حرف می زنید از ضمیر من استفاده نکنید

برای اینکه اعتماد به نفس خود را افزایش دهید بهتر است با خودتان حرف بزنید و به جای ضمیر من، اسم خود را خطاب قرار دهید و روی ویژگی های مثبت خود تمرکز کنید.

این یک تمرین جالب است و مثل این می باشد که دوستتان را مورد خطاب قرار داده و نصیحت می کنید در این حالت مهارت شما افزایش می یابد و در سخنرانی بهتری انجام خواهید داد.

ترس و استرس را از خود دور کنید و روی آن ها تمرکز نداشته باشید، شما باید فکرهای مثثبتی داشته باشید و اطلاعات خود را برای بقیه افراد مهم در نظر بگیرید.

چون اطلاعات شما اگر به خوبی بیان شود و سخنرانی با کیفیتی داشته باشید می توانید بسیاری از مشکلات افراد را حل کنید.

برای بهترشدن سخنرانی باید با روش هایی مهارت های ارتباطی خود را افزایش دهید تا در این مسیر موفقیت هایی را کسب کنید.

  1. با دید مثبت به قضیه نگاه کنید

افراد برای آنکه سخنران خوبی باشند و مهارت سخنرانی خود را تقویت کنند در دوره های سخنوری و فن بیان شرکت می کنند، آن ها در ابتدا اضطراب آن ها در سخنرانی کاهش می یابد اما پس از مدتی دوباره دچار استرس و اضطراب می شوند.

دید افراد به دوره های فن و بیان متفاوت می باشد افرادی که دید مثبتی دارند و باور دارند که توانایی تغییر در آن ها وجود دارد به خوبی می توانند از این دوره ها نتیجه خوبی بگیرند و برای آن ها مفید باشد، و استرس آن ها کم می شود.

اما افرادی که این دوره ها را باور ندارند و شرکت کردن در آن ها وقت تلف کردن و بی فایده می دانند بعد از مدتی استرس آن ها به حالت اولیه برمی گردد.

  1. در صبح روزسخنرانی ورزش را فراموش نکنید.

ورزش کردن برای کاهش استرس بسیار مفید است و برای آنکه استرس را از طریق سیستم عصبی کاهش دهید بهتر است به پیاده روی بروید و ورزش کنید.

با ورزش کردن حواس شما به محرک های اطراف پرت می شود و ترس و استرس شما تا حد زیادی کاهش می یابد.

برای کاهش استرس از تکنیک های تنفسی استفاده کنید، تنفس کردن در هوای پاک تاثیر زیادی در کاهش استرس دارد و باعث کنترل تنفس شما می شود و برای شما بسیار مفید است.

  1. مانند یک فرد قدرتمند رفتار کنید

برای اینکه سخنرانی با کیفیتی داشته باشید باید به صورت یک فرد قدرتمند در جمع حاضر شوید و با استفاده از زبان بدن و مهارت های غیرکلامی بر روی دیگرن تاثیر مثبت بگذارید.

اگر اعتماد به نفس شما پایین است باید در هنگام سخنرانی خود را فردی با عزت نفس و اعتماد به نفس بالایی نشان دهید و برای رسیدن به اعتماد به نفس تمام تلاش خود را به خوبی انجام دهید تا به موفقیت برسید.

برای اینکه سخنرانی شما تاثیر بیشتری بر روی افراد داشته باشد باید با قدرت و حس مدیر بودن سخنرانی را مدیریت کنید.

سخنران باید خودش را مقتدر نشان دهد و کمرش قوز و خم نباشد برای اینکه حس اقتدار را به دیگران انتقال دهید باید صاف بایستید و دست خود را به پهلو بگذارید و سرتان را بالا نگه دارید و نفس عمیق بکشید تا شخصیت بزرگ خود را به افراد نشان دهید.

باید قبل از سخنرانی این حرکات را تمرین کنید تا احساس ضیف بودن نکنید و در هنگام سخنرانی به مشکل برنخورید.

برای اینکه سخنرانی جذاب و با کیفیتی داشته باشید باید بر شنوندگان تاثیر مثبتی بگذارید و آن ها را جذب صحبت هایتان کنید.

باید تا حد امکان لغزش کلامی مانند(اوووم) نداشته باشید و با استفاده از جملاتی مانند (بگذارید طوری دیگر منظور خود را بیان کنم ) مخاطبان را با خود همراه سازید و اعتماد به نفس خود را به شنوندگان نشان دهید.

نکاتی برای ارائه یک سخنرانی رضایت بخش

- در سخنرانی ظاهر اهمیت بسیاری دارد و باعث می شود اگر پوشش مرتب و مناسبی داشته باشید مخاطب جذب شما شود.

- سعی کنید به خودتان اطمینان داشته و با اعتماد به نفس در سخنرانی شرکت کنید، استرس و نگرانی خود را پنهان کنید و سعی کنید زبان بدن و حرکات غیرکلامی استرس شما را نشان ندهد.

- سخنرانی خود را از یکنواختی خارج کنید و افراد حاضر را در سخنرانی شرکت دهید و آن ها را تشویق کنید تا از شما سوال بپرسند تا سخنرانی جذابی داشته باشید.

- با مخاطبان خود ارتباط چشمی برقرار کنید و به آن ها لبخند بزنید اگر این کار را به جا و به موقع انجام دهید باعث جذب مخاطب می شود و سخنرانی خوبی خواهید داشت

- تن صدای ثابتی نداشته باشید و سعی کنید بعضی اوقات تن صدا را تغییردهید تا برای مخاطب خسته کننده نباشد.

- در سخنرانی از کلمات با معنی و قابل درک استفاده کنید و روی کلمات مهم تاکید داشته باشید و سریع از کلمات بی اهمیت بگذرید، هنگامی که می خواهید نکته مهمی را بیان کنید قبل و بعد از گفتن آن مکث کوتاهی داشته باشید، چون بسیاری از افراد شاید بخواهند یادداشت برداری کنند.

- سعی کنید با توجه به دمای محل سخنرانی لباس مناسب بپوشید و یک لیوان آب در کنار خود داشته باشید.

- قبل از سخنرانی در جلوی آیینه قرار بگیرید و سخنرانی را در مقابل آن تمرین کنید تا تسلط شما بیشتر شود.

- در هنگام سخنرانی به واکنش های مخاطب زیاد توجه نکنید چون همیشه افرادی هستند که به سخنرانی توجه نمی کنند و با گوشی در ارتباط هستند و یا با خمیازه کشیدن ممکن است باعث حواس پرتی شما شوند، پس فقط تمرکز خود را بر روی کارتان قرار دهید.

کلام آخر درباره استرس سخنرانی

اگر استرس سخنرانی شما بسیار زیاد است و قادر نیستید آن را کنترل کنید باید از یک مشاور و روانشناس کمک بخواهید تا شما را در این زمینه راهنمایی کند و راهکارها واصول صحیح را برای داشتن سخنرانی با کیفیت و بی عیب ونقص برای شما بیان کند.

با کمک مشاور استرس سخنرانی شما کاهش می یابد و سخنرانی با کیفیتی خواهید داشت.

سوالات متداول

علائم استرس سخنرانی چیست؟

استرس در سخنرانی با علائمی زیادی همراه می باشد و مهمترین علائم آن عرق کردن کف دست و پیشانی، افزایش تپش قلب، لرزش دست و پا، رنگ پریدگی، سرگیجه و حالت تهوع، خشکی دهان، دل درد و دل پیچه، تپق زدن و لرزش صدا و بند آمدن و لکنت زبان می باشد.

نظرات این مطلب

تعداد صفحات : -1

درباره ما
اطلاعات کاربری
نام کاربری :
رمز عبور :
  • فراموشی رمز عبور؟
  • خبر نامه


    معرفی وبلاگ به یک دوست


    ایمیل شما :

    ایمیل دوست شما :



    چت باکس




    captcha


    پیوندهای روزانه
    آمار سایت
  • کل مطالب : 206
  • کل نظرات : 0
  • افراد آنلاین : 4
  • تعداد اعضا : 0
  • بازدید امروز : 11
  • بازدید کننده امروز : 0
  • باردید دیروز : 528
  • بازدید کننده دیروز : 0
  • گوگل امروز : 0
  • گوگل دیروز : 0
  • بازدید هفته : 1251
  • بازدید ماه : 2177
  • بازدید سال : 5397
  • بازدید کلی : 11763
  • کدهای اختصاصی